fbpx
'Memudahkan Percutian Anda'

Panduan Melancong: 7 Tips Percutian Yang Selamat

Panduan melancong: 7 tips yang tidak boleh ditinggalkan untuk kekal selamat di dalam perjalanan anda. Ingat apa yang selalu diperkatakan: bersedia!

Sama ada anda bertolak pada tamasya tahun di seluruh Asia Tenggara, atau hanya menikmati percutian dibawah matahari di Pulau Redang, tiada persediaan bermakna perjalanan anda boleh pergi dari percutian syurga ke percutian neraka.

Oleh itu, sebelum anda berlepas, baca tips yang tidak ternilai dari kami untuk kekal selamat semasa perjalanan anda.


1. Panduan Melancong Utama: Pastikan Kad Anda Selamat

panduan melancong: Pastikan kad anda selamat

Kita semua fikir ia tidak akan berlaku kepada kita tetapi malangnya, penipuan kad kredit boleh berlaku apabila anda berada di luar negara.

Jadi, simpan semua resit anda semasa dalam perjalanan, semak akaun anda dalam talian (atau melalui telefon) secara berkala untuk memastikan segala-galanya berjalan dengan lancar.

Sentiasa berhati-hati apabila membuat bayaran dalam mata wang asing; periksa kadar pertukaran dan pastikan bahawa tiada tambahan akan ditambah dalam bil anda.

Apabila bayaran dibuat, cuba untuk mengelakkan menyerahkan kad anda dan sebaliknya serta tegaskan semua urus niaga dilakukan di hadapan anda.

Jika anda kehilangan kad atau mengesyaki sebarang perbuatan khianat, hubungi syarikat kad kredit anda serta-merta.

Salah satu perkara terbaik mengenai pembayaran dengan kad kredit adalah bahawa anda harus diinsuranskan bagi apa-apa kerugian jika sesuatu berlaku.


2. Tips Melancong: Simpan Wang Tunai Anda Dengan Selamat

Simpan Wang Tunai Anda Dengan Selamat

Mencuri adalah perkara biasa di banyak bandar dan pencuri mahir ini mempunyai pelbagai jenis teknik untuk mengambil sebahagian daripada harta benda anda.

Tetapi pakaian dalam anda boleh menjadi jawapan untuk menyimpan barang-barang berharga anda dengan selamat.

Terdapat beratus-ratus pakaian yang boleh menyimpan wang di pasaran, dan ada juga yang sampai menjahit poket rahsia di dalam pakaian dalam ataupun jaket mereka untuk sembunyikan wang tunai simpanan sekiranya ada kes kecemasan.


3. Pakai Pakaian Seperti Penduduk Tempatan

Pakai Pakaian Seperti Penduduk Tempatan

Satu tip yang berguna untuk wanita, mempelajari kod pakaian tempatan sebaik sahaja anda tiba dan membeli pakaian yang sesuai jika perlu boleh mengelak banyak potensi gangguan di negara-negara seperti India sebagai contoh.

Di negara-negara Islam, memakai tudung untuk perlindungan anda sendiri juga sebagai tanda menghormati budaya dan adat resam tempatan, jadi bacalah dan datang dengan persediaan.


4. Kit Pertolongan Cemas Untuk Diri Anda

Kit Pertolongan Cemas Untuk Diri Anda

Perkara terakhir yang anda mahu daripada bercuti adalah luka kecil yang berpunca daripada percubaan untuk membuka botol kaca soda di pantai Thai pada pukul 3 petang, untuk dijadikan septik dan menyebabkan pemotongan digit anda.

Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk membawa kit pertolongan cemas kecil dengan plaster, penghalau nyamuk dan ubat cirit-birit dalam pek anda.

Ianya yang kecil dan ringan akan membantu anda mengelakkan banyak situasi yang tidak menyenangkan; kami mencadangkan Gelert – sekotak kit padat yang kecil mempunyai semua yang anda perlu membantu diri anda di jalan raya.

Satu lagi tip teratas adalah untuk sentiasa membawa lampu suluh kecil, hanya dalam kes anda berada dalam lorong paling gelap di Delhi. Kami mengesyorkan Maglite Solitaire yang begitu kecil dan boleh di klip pada cincin kekunci anda.


5. Dokumen dan Pasport

Pasport Malaysia

Sebelum anda pergi mana-mana, pastikan seseorang tahu di mana anda dan mempunyai salinan jadual perjalanan anda.

Ia juga merupakan idea yang baik untuk meninggalkan salinan pasport anda dan mana-mana visa dengan ahli keluarga yang dipercayai atau rakan anda sekiranya berlaku kes anda hilang, dicuri atau diabaikan semasa berlaku rampasan kuasa tentera.

Satu lagi idea yang lebih baik adalah dengan mengimbas butiran anda dan salinan e-mel untuk diri anda supaya anda boleh mencetak mereka keluar ketika anda dalam perjalanan.

Simpan butiran nombor pihak kedutaan untuk digunakan nanti. Dapatkan maklumat lanjut di Panduan Passport Malaysia Antarabangsa


6. Gunakan Pengetahuan Penduduk Tempatan

Gunakan Pengetahuan Penduduk Tempatan

Pengetahuan yang paling berharga yang anda boleh dapatkan akan sentiasa datang daripada penduduk tempatan. Apabila tiba di tempat yang baru, cuba dan cari seseorang yang anda boleh percayai.

Dia mungkin boleh menjadi pemandu pelancong, wakil anda, atau pemilik bar tempatan.

Baca juga: 3 Tips Melancong: Persediaan Menghadapi Kecemasan [Panduan Penting]

Nasihat mereka benar-benar boleh menjadi penyelamat dan membantu anda mengelakkan sebarang keadaan yang sebenarnya tidak berbahaya (dan juga memberitahu kepada anda tempat terbaik untuk makan, minum dan bergembira!).


7. Melancong Bersama Keluarga? Bawa Gambar Anak-Anak Anda

Bawa Gambar Anak-Anak Anda

Jika anda seorang konvoi keluarga pelancong dan mempunyai beberapa anak untuk dibawa, pastikan anda mempunyai beberapa gambar terbaru setiap seorang jika mereka hilang bersiar-siar di luar tanpa sedar.

Bayangkan perkara ini berlaku pada waktu ramai orang, jalan yang sibuk dan anda akan mula melihat bahawa gambar-gambar ini akan menjadi sangat penting untuk mencari orang yang tersayang.

Avatar of Hadi
About the author

Melancong.my: Laman online pakej percutian disediakan oleh Hadi. Seorang konsultan pelancongan berpengalaman.
1 Response

Berikan Komen

Melancong Melancong.my adalah laman menyediakan pakej-pakej percutian berkualiti yang dimilik oleh Hadigo Travel & Tours. Menyediakan perkhidmatan rundingan percutian diseluruh Malaysia secara atas talian. Anda kini boleh menempah percutian secara online. Tourism Malaysia Matta